Kakaowiec duo z bazylią - Ciasto kakaowe z masą kokosową i serową z owocami

0 (0 ocen)

Ciasto kakaowe z masą kokosową oraz serową, bogatą w owoce jagodowe - truskawki i maliny, z ciekawym dodatkiem - bazylią. Ciasto jest zdecydowanie orzeźwiające, nie za słodkie. Całość pokrywa kakaowa kruszonka. Ciasto idealne na przyjęcia oraz upalne dni.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka cukru
    5 jajek
    1 szklanka oleju
    2/3 szklanki śmietany 12%
    1/2 szklanki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    2 kopiaste łyżki kakao naturalnego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa kokosowa:
    250 g wiórek kokosowych
    150 g masła
    200 g śmietany 12%
    1/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka)

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego 6,5% tłuszczu
    250 g masła
    400 g truskawek
    250 g malin
    1/2 pęczka bazylii
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 opakowania galaretki o smaku malinowym (na 1/2 L wody każde)
    1 fiolka aromatu waniliowego (4,5 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowiec duo z bazylią - ciasto kakaowe z masą kokosową i serową z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kakaowiec duo z bazylią 1. Na ciasto dokładnie utrzeć następujące składniki: jajka, olej, śmietanę, wodę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu wsypać mąkę i całość wymieszać. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kakaowiec duo z bazylią 2. Piec ok. 50 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Kakaowiec duo z bazylią 3. Następnie wyskubać cienką warstwę z wierzchu, którą drobno pokruszyć (posłuży jako kruszonka).
  • Kakaowiec duo z bazylią 4. Na masę kokosową do garnka włożyć masło, cukier i wiórki kokosowe. Całość doprowadzić do wrzenia - gotować 5 min. W naczyniu wymieszać śmietanę, mleko i proszek budyniowy - zawiesinę wlać do garnka z kokosem, wymieszać i zagotować.
  • Kakaowiec duo z bazylią 5. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto z wyskubanym wierzchem. Wystudzić.
  • Kakaowiec duo z bazylią 6. Na masę serową w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dodać twaróg wymieszany z mąką ziemniaczaną.
  • Kakaowiec duo z bazylią 7. Mieszając, masę zagotować.
  • Kakaowiec duo z bazylią 8. Truskawki i maliny rozgnieść lub zmiksować, przełożyć do garnka. Dodać posiekaną bazylię i zagotować. Natychmiast wsypać oba opakowania galaretki i mieszać do rozpuszczenia proszku.
  • Kakaowiec duo z bazylią 9. Masę owocową dodać do przygotowanego twarogu, wlać aromat i całość dokładnie wymieszać.
  • Kakaowiec duo z bazylią 10. Lekko wystudzoną, ale jeszcze ciepłą masę wyłożyć na masę kokosową.
  • Kakaowiec duo z bazylią 11. Wierzch posypać równomiernie przygotowaną kruszonką. Ciasto wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować