Sernik na zimno w biszkoptach kakaowych. Ciasto z polewą czekoladową. Ciasto wyszło delikatne, bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT: 2 X:
-4 jajka
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM SEROWY O SMAKU POMARAŃCZOWYM:
-150 ml. śmietanki 30 %
-1 kg. serka pomarańczowego z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-ok.125 ml. śmietanki 30 %
Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-23 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
Drugi upiec taki sam.
2.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, krem będzie lepiej się trzymał.
3.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, ubić z serem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
4.Przykryć drugim biszkoptem, górą do dołu.
5.polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance. Ostudzić do letniego, polać na biszkopt i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce.
6.esy-Z białą czekoladą postąpić jak z poprzednimi czekoladami. Na koniec zafarbować na kolor pomarańczowy. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać po polewie ciemniej w esy-floresy.
Komentarze