Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w biszkoptach kakaowych. Ciasto z polewą czekoladową. Ciasto wyszło delikatne, bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: 2 X:
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -40 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    KREM SEROWY O SMAKU POMARAŃCZOWYM:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -1 kg. serka pomarańczowego z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -ok.125 ml. śmietanki 30 %

    ESY-FLORESY:
    -50 g. białej czekolady
    -ok.30 ml. śmietanki 30 %
    -pomarańczowy barwnik jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-23 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.
  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, krem będzie lepiej się trzymał.
  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 3. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, ubić z serem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 4. Przykryć drugim biszkoptem, górą do dołu.
  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 5. polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance. Ostudzić do letniego, polać na biszkopt i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowe z masą serową o smaku pomarańczowym 6. esy-Z białą czekoladą postąpić jak z poprzednimi czekoladami. Na koniec zafarbować na kolor pomarańczowy. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać po polewie ciemniej w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować