Kakaowa rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne jabłuszka, otulone puszystym ciastem, czegóż można chcieć więcej?:)

Składniki:


  • Rolada:
    4 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    16g cukru waniliowego
    Jabłka:
    4 jabłka
    pół opakowania galaretki cytrynowej
    cukier do smaku
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Rolada Desery

Kakaowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko błyszcząca.
    Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia składników.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
    Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut.

    Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy galaretkę. Dosładzamy jeśli masa wydaje Wam się za mało słodka.

    Ciepłe jabłka wykładamy na biszkopt, zwijamy roladę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, na kilka godzin, lub na całą noc.
  • 3. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon, rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem. Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę, że będzie fajnie tu pasował.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować