Kakaowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko błyszcząca.
Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut.
Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy galaretkę. Dosładzamy jeśli masa wydaje Wam się za mało słodka.
Ciepłe jabłka wykładamy na biszkopt, zwijamy roladę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, na kilka godzin, lub na całą noc.
3.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon, rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem.
Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę, że będzie fajnie tu pasował.
Komentarze