Kakaowa rolada z mascarpone

4.29 (227 ocen)

Macie ochotę na coś słodkiego po ciężkim tygodniu ?Zapraszam na niezwykle delikatną roladę.

Składniki:

  • Składniki biszkopt :

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    60g stopionego masła
    3 łyżki kakao

    Składniki nadzienie :

    200 ml śmietanki 30%
    200g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.29 (227 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Kakaowa rolada z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie biszkoptu :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowanie :

    Bitą śmietanę ubij na sztywno. Partiami dodawaj mascarpone i cukier puder. Dokładnie połącz składniki.

    Delikatnie rozwiń roladę i posmaruj masą całość. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

    Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.

Porady

Piekłam na blaszce z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować