Kakaowa rolada z ananasowym kremem otulona marcepanem

4.5 (167 ocen)

Ciemny biszkopt wypełniony lekkim kremem ananasowym, całość otulona marcepanem i czekoladą.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Krem:
    340 g ananasa z puszki
    (waga po odsączeniu z zalewy)
    250 g kremowego serka twarogowego o zaw. tł. 40 %
    100 g jogurtu greckiego o zaw. tł. 10 %
    5 łyżek cukru
    5 blatów żelatyny

    Wierzch:
    200 g marcepanu
    50 g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Kakaowa rolada z ananasowym kremem otulona marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i kakao przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • 3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Ananasa wrzuć do kielicha blendującego i zmiksuj na gładko. Dodaj serek, jogurt i cukier, zmiksuj. Krem przelej do miski.
  • 5. Żelatynę zalej zimną wodą i namaczaj 5 minut. Odsącz. Umieść w miseczce i zalej 2 łyżkami wrzątku, rozpuść całkowicie, dodaj z 2 łyżki kremu i wmieszaj go. Całość przelej do miski z kremem i wymieszaj porządnie. Miskę wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by krem stężał. Możesz co jakiś czas go przemieszać.
  • 6. Roladę rozwiń delikatnie i po całej powierzchni wysmaruj kremem. Zroluj ponownie. Wstaw na całą noc do lodówki.
  • 7. Marcepan rozwałkuj na płaski placek, łatwiej pójdzie jeśli blat podsypiesz lekko mąką. Marcepan nałóż na roladę, lekko dociśnij.
  • 8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem rzepakowym. Polej nią roladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Marcepan Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować