Pólkrucha rolada z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rolada z ciasta drożdżowego z marcepanem w środku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 dkg drożdży,
    25 dkg mąki pszennej,
    1/3 szklanki mleka,
    3 łyżki cukru,
    2 żołtka,
    80 g stopionego masła,
    2 łyzeczki przyprawy do piernika.

    Dodatkowo:
    20 dkg marcepanu,
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do polania rolady,
    zmielone migdały do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rolada Desery

Pólkrucha rolada z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku,dodajemy łyzeczkę cukru,odstawiamy do wyrosniecia.
    Żóltka ucieramy z pozostałym cukrem.Dodajemy wyrosnięty zaczyn,mąkę i masło.Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
    Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy,dodajemy przyprawę do piernika.Rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokat.
    Marcepan takze rozwalkowujemy na kształt prostokąta takiego jak ciasto.Na ciasto wykladamy marcepan i zwijamy ciasno,zlepiamy boki rolady.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach.
    Po wystudzeniu rolady polewamy ja roztopioną czekoladą,posypujemy migdałami.

Porady

Podczas rozwalkowywania marcepanu podsypujemy go mąką. Zamiast przyprawy do piernika mozna uzyc cynamonu,albo zrobic ciasto bez zadnego dodatku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować