Pólkrucha rolada z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku,dodajemy łyzeczkę cukru,odstawiamy do wyrosniecia.
Żóltka ucieramy z pozostałym cukrem.Dodajemy wyrosnięty zaczyn,mąkę i masło.Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy,dodajemy przyprawę do piernika.Rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokat.
Marcepan takze rozwalkowujemy na kształt prostokąta takiego jak ciasto.Na ciasto wykladamy marcepan i zwijamy ciasno,zlepiamy boki rolady.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach.
Po wystudzeniu rolady polewamy ja roztopioną czekoladą,posypujemy migdałami.
Porady
Podczas rozwalkowywania marcepanu podsypujemy go mąką.
Zamiast przyprawy do piernika mozna uzyc cynamonu,albo zrobic ciasto bez zadnego dodatku.
Komentarze