Kajmakowy miodownik

0 (0 ocen)

Miodowe ciasto i kajmak to pyszne połączenie dla wielbicieli słodkich wypieków. Dodatek do masy kawy oraz rumu do nasączenia ciasta naje mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Ciasto miodowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 2 jajka,
    • 25 dag margaryny mlecznej,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki miodu,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika
    Masa kajmakowa:
    • 400 gram masła,
    • 900 gram masy kajmakowej,
    • 120 gram orzechów włoskich,
    • 3-4 łyżeczki kawy zmielonej, prawdziwej
    Dodatkowo:
    • Rum do nasączenia,
    • Masa kajmakowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Kawy

Kajmakowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Składniki ciasta wykładamy na stolnicę.
  • podział ciasta 2. Następnie zagniatamy je do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części.
  • przed pieczeniem 3. Kolejno każdą część wałkujemy i wykładamy nią przygotowane blaszki. Wyłożone na blaszkę ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Osobno pieczemy każde ciasto około 15- 20 minut w 180°C do zrumienienia.
  • przygotowanie orzechów i kawy 4. MASA:Orzechy drobno siekamy. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
  • łączenie składników 5. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo kajmak. Na koniec do kajmakowej masy dodajemy orzechy i kawę. Całość ponownie miksujemy.

    Poszczególne placki miodowe delikatnie nasączamy rumem. Ja wykonuje to za pomocą pędzelka. Tak przygotowane blaty przekładamy przygotowaną masą.
    Wierzch placka dekorujemy masą kajmakową. Ciasto schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować