Miodowe ciasto i kajmak to pyszne połączenie dla wielbicieli słodkich wypieków. Dodatek do masy kawy oraz rumu do nasączenia ciasta naje mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
Blaszka 24x 36 cm
Ciasto miodowe:
• 0,5 kg mąki,
• ¾ szklanki cukru pudru,
• 2 jajka,
• 25 dag margaryny mlecznej,
• 0,5 łyżeczki sody,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 2 łyżki miodu,
• 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa kajmakowa:
• 400 gram masła,
• 900 gram masy kajmakowej,
• 120 gram orzechów włoskich,
• 3-4 łyżeczki kawy zmielonej, prawdziwej
Dodatkowo:
• Rum do nasączenia,
• Masa kajmakowa do dekoracji
Kajmakowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Składniki ciasta wykładamy na stolnicę.
2.Następnie zagniatamy je do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części.
3.Kolejno każdą część wałkujemy i wykładamy nią przygotowane blaszki. Wyłożone na blaszkę ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Osobno pieczemy każde ciasto około 15- 20 minut w 180°C do zrumienienia.
4.MASA:Orzechy drobno siekamy. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
5.Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo kajmak. Na koniec do kajmakowej masy dodajemy orzechy i kawę. Całość ponownie miksujemy.
Poszczególne placki miodowe delikatnie nasączamy rumem. Ja wykonuje to za pomocą pędzelka. Tak przygotowane blaty przekładamy przygotowaną masą.
Wierzch placka dekorujemy masą kajmakową. Ciasto schładzamy.
Komentarze