Ciasto Kostka "Słonecznik"

  • wyświetlono: 6299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 0

Bajeczne połączenie karmelu, słonecznika i kajmaku z nutką kawy i kakao. Ciasto wyjątkowe, bardzo sycące, bardzo kaloryczne i bardzo smaczne

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

450g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
6 łyżek mleka
150g drobnego cukru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel słonecznikowy:

150g słonecznika łuskanego
75g drobnego cukru
90g masła
1,5 łyżki miodu

Krem:

400g masła w temperaturze pokojowej
duża puszka kajmaku (510g)
1 łyżka kakao
50g słonecznika

Dodatkowo:

3 łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao (słodkiego)
1 łyżeczka cukru
200ml wrzącej wody
ok. 16 dużych, okrągłych biszkoptów

Polewa:

60g masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka kajmaku
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kostka "Słonecznik"

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do misy, przesiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek, po czym szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. 2 części owinąć w folię i włożyć do lodówki. Trzecią część rozwałkować i przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 12-15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią. Kiedy drugi placek będzie w piekarniku, przygotować karmel. Do garnuszka przełożyć masło, cukier i miód. Rozpuścić na wolnym ogniu, następnie dodać słonecznik, zagotować i gotować 1-2 minuty. Trzecią część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i na surowe ciasto wylać gorący karmel, równomiernie rozprowadzić i piec przez 13 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Kawę, kakao i cukier zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • 4. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać kajmak. Miksować do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu. Podzielić go na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej słonecznik uprzednio uprażony na suchej patelni i wystudzony.
  • 5. Placek z karmelem przełożyć do formy, rozłożyć na nim ciemną część kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować na nim nutellę. Biszkopty moczyć przez ok. 3-4 sekundy w naparze z kawy i układać na cieście, jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem pilnując, aby przerwy pomiędzy ciastkami były wypełnione. Całość przykryć ostatnim plackiem.
  • 6. Aby przygotować polewę należy przełożyć masło, cukier, wodę i kajmak do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu (nie gotować). Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i rozsmarować polewę na cieście. Wstawić do lodówki.

    Mniej więcej godzinę przed podaniem ciasto należy wyciągnąć z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptykawasłonecznikpolewakajmakz krememciasto półkruchekrem maślanyciasto przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowa kostka

Dodane przez: joanna30

Ciasto orzechowa kostka

Ciasto jest bardzo eleganckie i...

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Dodane przez: ciasto

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Słodka masa krówkowa z chrupiącym...

Gruszkowa kostka serowa

Dodane przez: EllenG

Ciasto gruszkowa kostka serowa

Oto efekt mojej wielkiej zachcianki...

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Dodane przez: Di bloguje

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasto jest niesamowicie pyszne...

image-1in8ila

Dodane przez: viki2903

Ciasto Kostka czekoladowo- kokosowa

Kostka czekoladowo- kokosowa

Kostka straciatella

Dodane przez: dorota w

Ciasto Kostka straciatella

Delikatna, biszkoptowa kostka z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE