Miodownik orzechowo-kajmakowy

4.5 (184 ocen)

Moja dzisiejsza propozycja, to przepyszne miodowe placki przełożone fantastycznym kremem orzechowym z dodatkiem mleka w proszku i kremem kajmakowym. Jak dla mnie, to absolutna rewelacja. Idealne ciacho na święta. Przepis jest na małą blachę, ale ciasto jest bardzo sycące, więc kawałeczek wystarczy.

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki
    200g drobnego cukru
    200g masła
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem orzechowy:

    200g orzechów włoskich
    140g mleka w proszku
    400g masła
    8 łyżeczek cukru pudru
    5 łyżek miodu
    250g śmietanki kremówki

    Do nasączenia:

    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150ml wrzątku
    1-2 łyżeczki cukru

    Krem kajmakowy:

    150g masła
    4 łyżki kajmaku

    Polewa (opcjonalnie)

    75g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 1/2 łyżki wody
    1 1/2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Krem

Miodownik orzechowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta przesiekać razem nożem, po czym szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 4 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować do wielkości blachy, przełożyć do formy i piec przez 15 minut. Tak samo z pozostałymi trzema częściami. Dobrze wystudzić.
  • 3. Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
  • 4. Przygotować krem orzechowy. Masło roztopić z cukrem pudrem na wolnym ogniu i wystudzić. Orzechy wymieszać z miodem i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć je do misy miksera, powoli wlewać wystudzone masło, miksując na wolnych obrotach. Zwiększyć obroty miksera i cienką strużką wlewać śmietankę. Na samym końcu dodać mleko w proszku i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 1/3 kremu odłożyć do dekoracji.
  • 5. Przygotować krem kajmakowy. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po jednej łyżce kajmaku. Miksować do uzyskania puszystego kremu.
  • 6. Wszystkie placki miodowe dobrze nasączyć kawą. Pierwszy z nich ułożyć z powrotem w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę kremu orzechowego, przykryć kolejnym plackiem, rozsmarować cały krem kajmakowy, ułożyć placek, wyłożyć resztę kremu orzechowego i nakryć ostatnim plackiem nasączoną stroną do dołu. Lekko docisnąć całość.
  • 7. Teraz można postąpić na dwa sposoby. Albo rozsmarować pozostały krem orzechowy na wierzchu ciasta i posypać np. zmielonymi orzechami, albo przygotować polewę.

    W tym drugim przypadku, masło, cukier i wodę przełożyć do garnuszka, roztopić na wolnym ogniu – nie gotować. Dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić do lodówki. Kiedy polewa już zastygnie, udekorować ciasto pozostałym kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować