Kaczka po pekińsku wg Pascal'a

0 (0 ocen)

Na stronie Lidla wypatrzyłam przepis Pascala na kaczkę po pekińsku. I upiekłam. Nazywanie tej kaczki Kaczką po pekińsku jest może nadużyciem - ta po pekińsku jest jednak nieco inna - ale nie zmienia to faktu,że kaczka wychodzi bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku

Składniki:

  • 1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu ryżowego
    1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
    2 ząbki czosnku, starte na tarce
    Sos do lakierowania
    2 łyżki miodu
    1 łyżka octu ryzowego
    2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
    1 łyżka goździków
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka po pekińsku wg pascal'a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Do gorącej wody w garnku dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minut, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie, dlatego powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Odkrawamy kuper.
  • 2. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.
  • 3. Sos do lakierowania:
    Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy.
  • image-0j0xg8o 4. Kaczkę lakierujemy sosem za pomocą pędzelka. Kaczkę lakierujemy również od środka. Tak przygotowanego ptaka odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2 razy. 5.Następnie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
  • 5. Tak zamarynowaną kaczkę wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na kracie ułożonej na blaszce na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny (moja piekła się ok 45 min dłużej). Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem. Smacznego!

Porady

Piekłam kaczkę 45 min dłużej niż podano w przepisie. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować