Kurczak po pekińsku

4.47 (186 ocen)

  • 30 min

Danie z tych co lubię, smaczne i szybko się robi

  • 30 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka ok, 0,5 kg
    łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    6-7 średnich pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    mały kawałek imbiru (1 cm)
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    pół szklanki wody lub rosołu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    natka do dekoracji
    2 woreczki ryżu
    sól
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć mąką, posolić wymieszać aby mąka oblepiła całe mięso.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Pieczarki oczyścić , pokroić w plastry.
    Imbir, czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki.Gdy warzywa się lekko zrumienią dodać cukier, sos sojowy, koncentrat i wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim kurczaka aż się zrumieni.
  • 4. Ryż wyłożyć na półmisek tak ,aby środek został pusty.
    Pieczarki wyłożyć na środek zostawiając wgłębienie.
    Mięso przełożyć do pozostawionego na pierwszej patelni sosu , przemieszać , aby sos je oblepił i wyłożyć na środek półmiska.Posypać natką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować