Podudzia z kurczaka po pekińsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.
Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10-12 sztuk podudzi kurczaka

    Marynata:
    2 łyżki ketchupu
    4 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki sosu sojowego
    ½ pomarańczy
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    Sól himalajska do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Podudzia z kurczaka po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Nacieramy solą pieprzem i papryką.

    W misce mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami.
  • 2. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru.

    Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marynata Syrop klonowy Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować