Kaczka pieczona z jabłkami

5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kaczka i jabłka to doskonały duet. Od naszej fantazji tylko zależy jak przygotujemy mięso i jabłka do pieczenia. Ja tym razem posmarowałam kaczkę majonezem i ketchupem. Polecam, to dobry pomysł. Jabłka oprószyłam majerankiem.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • świeża kaczka ok. 2,5 kg
    sól
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki słodkiej papryki
    majeranek
    6 kwaśnych jabłek
    łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Majonez

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Natrzeć z wierzchu solą i majonezem, ketchupem, oprószyć papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
    Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
    Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
    Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz.
    Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jabłka Kaczka Ketchup Słodka papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować