Kaczka i jabłka to doskonały duet. Od naszej fantazji tylko zależy jak przygotujemy mięso i jabłka do pieczenia. Ja tym razem posmarowałam kaczkę majonezem i ketchupem. Polecam, to dobry pomysł. Jabłka oprószyłam majerankiem.
Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Natrzeć z wierzchu solą i majonezem, ketchupem, oprószyć papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz.
Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
Smacznego.
Komentarze