Kaczka pieczona na kaszy gryczanej z grzybami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Myślę, że pieczona kaczka ma bardzo wielu miłośników nie tylko w moim domu. Podana z aromatyczną kaszą gryczaną jest znakomita. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, rodzinny obiad. Mówi się, że jest to kaczka po krakowsku.
Poza tym potrawa jest łatwa do zrobienia, właściwie sama się robi.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • kaczka ok 2,5 kg
    przyprawa do drobiu staropolska
    słodka papryka czerwona
    sól

    400 g kaszy gryczanej
    2 łyżki majeranku
    duża cebula
    olej rzepakowy do zeszklenia cebuli
    duża garść suszonych grzybów leśnych
    2 kostki rosołowe drobiowe
    sól
    3 kwaśne jabłka

    kapusta pekińska
    4 ogórki kiszone
    2 łyżki posiekanego koperku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól
    łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona na kaszy gryczanej z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka pieczona na kaszy gryczanej 1. Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć przyprawą staropolską, słodką czerwoną papryką. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min.
    Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oleju rzepakowym.
    Suche grzyby połamać na mniejsze kawałki. Grzyby moczyć w wodzie ( 1-1,3 l ) ok. 2 godz., a następnie ugotować ok. 15 min z dodatkiem kostek bulionowych.
    Do gęsiarki wsypać kaszę gryczaną i dodać majeranek, zeszkloną cebulę i grzyby wraz z wywarem. Wymieszać.
    Na wierzchu ułożyć porcje kaczki. Szczelnie przykryć przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godz. Na 20 min przed końcem pieczenia dodać jabłka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych ale ze skórką.
    Kaczkę podać gorącą z kaszą i sałatką np. z pekinki.
    Kapustę poszatkować i dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koperek oraz pieprz czarny świeżo mielony, sól. Ugnieść kapustę, żeby straciła sztywność. Dodać majonez i wymieszać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować