Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami

5 (145 ocen)

Kaczka pieczona jest niezwykle pyszna,pięknie pachnie majerankiem i jabłkami.Polecam na niedzielny obiad.

Składniki:

  • kaczka o wadze około półtora kg
    kilka jabłek
    suszony majeranek
    sól
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy i osuszamy.
    Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,następnie przekrawamy na pół,usuwamy gniazda nasienne i oprószamy majerankiem.
    Do środka kaczki wkładamy kilka połówek jabłek i spinamy kaczkę wykałaczkami.
  • 2. Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem,odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny.Od czasu do czasu kaczkę polewamy tłuszczem,który wytapia się podczas pieczenia.
  • 3. Przed około 20 minutami pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek jabłek i pieczemy do miękkości.Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować