Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy i osuszamy.
Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,następnie przekrawamy na pół,usuwamy gniazda nasienne i oprószamy majerankiem.
Do środka kaczki wkładamy kilka połówek jabłek i spinamy kaczkę wykałaczkami.
2.Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem,odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny.Od czasu do czasu kaczkę polewamy tłuszczem,który wytapia się podczas pieczenia.
3.Przed około 20 minutami pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek jabłek i pieczemy do miękkości.Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.
Komentarze