Juszka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis ten pochodzi z bloga Zagłębie od Kuchni, temat nam bardzo bliski, Gliwice i okolice, i oczywiście kuchnia. Miło powspominać dziecięce chwile…przepis od razu wylądował w naszym schowku i po krótkiej chwili danie wylądowało na talerzu. Pyszne, treściwe, bez zbędnych ale. Bierzcie, kosztujcie, smakujcie i powielajcie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler korzeniowy
    2 cebule
    500 g ziemniaków
    natka pietruszki
    lubczyk
    200 g kaszy jęczmiennej
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Juszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Juszka 1. Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą (2,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i solimy do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę).
    Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru.
    Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy.
    Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm), gotujemy do ich miękkości.
    Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować