Omlet z borówkami i miodem

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet z borówkami i miodem to pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Taki posiłek na dzień doby od razu podudzi nas do działania, a porcja najwyższej jakości miodu korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i odporność, dostarczy witamin, składników mineralnych oraz dobrej energii :)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 duże jajka
    - 3 łyżki mleka
    - 1 łyżeczka ksylitolu
    - 0,5 szklanki borówek amerykańskich
    - szczypta soli
    - 2 łyżki oleju lub masła klasowanego

    DODATKI
    - miód
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Omlet

Omlet z borówkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol oraz kolejno żółtka i mieszamy na małych obrotach miksera. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy.
  • 2. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną z borówkami. Smażymy około 3 - 4 minut (do momentu zarumienienia), a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy omlet podajemy z ulubionym miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować