Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurtowiec łaciaty z makiem i polewą czekoladową. Ciasto sernikowe, wyszło pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-100 g. masła
-100 g. cukru
-2 jajka
-100 g. startej czekolady
-250 g. mąki
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JOGURTOWA-KOLOROWA:
-1200 g.jogurtu greckiego
-1,5 szklanki cukru
-8 jajek
-3 białe budynie
dodatkowo:
-100 g. mielonego maku
-100 g. kokosu
POLEWA CZEKOLADOWA:
-150 g. mlecznej czekolady
-50 g. masła
-trochę mleka
Jogurtowiec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z kakao, proszkiem i zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.
2.masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z połową cukru a potem z jogurtem i przesianymi budyniami. Miksować na niskich obrotach miksera.Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Delikatnie wmieszać porcjami do masy.
3.Rozdzielić do dwóch misek. Do jednej wmieszać mak a do drugiej kokos.
4.Lać kupkami na przemian.
5.Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Pod koniec jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
6.polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Polać i rozsmarować na zimnym serniku. Można zrobić wzorek na niezastygłej polewie. Sernik kroić jak stężeje.
Komentarze