Jogurtowiec ze słonym karmelem

  • wyświetlono: 1404 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Lekkie ciasto wykonane na bazie jogurtów greckich, wykończone domowym, słonym karmelem, który idealnie przełamuje słodycz wypieku.

IMG_20190610_172103
  • 1 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
2 duże jogurty greckie po 400 g każdy w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
60 g waniliowego budyniu w proszku
0,5 szklanki oleju
0,5 paczki biszkoptów

Karmel:
200 g białego cukru
85 g zimnego masła w kawałkach
120 ml śmietany kremówki
3/4 łyżeczki soli

Do dekoracji:
karmelowe ptasie mleczko

Sposób przygotowania przepisu:

Jogurtowiec ze słonym karmelem

  • Jogurtowiec ze słonym karmelem1. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie, tak aby równomiernie je pokryć. Włączamy średni ogień i czekamy aż cukier się rozpuści, nie mieszamy, tylko wstrząsamy. Uważamy, aby cukier się nie przypalił i nie znalazł na ściankach rondelka.
    Następnie dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszamy trzepaczką - około 2 minuty, aż się połączy z cukrem. Ostrożnie dodajemy śmietanę i ponownie łączymy. Gotowy sos doprawiamy solą i przelewamy do słoika. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce, aż zgęstnieje. Jeżeli będzie go za dużo do ciasta, spokojnie może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurty, olej i budyń w proszku. Miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników.
    Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodając drugą połowę szklanki cukru.
    Do masy z jogurtami dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy łyżką.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Tortownicę, np. 24 cm wyklejamy papierem do pieczenia (spód i boki).
    Spód blaszki wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy przygotowaną masę i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy tortownicę w uchylonym piekarniku. Schłodzone ciasto obficie polewamy zimnym karmelem i dekorujemy ptasim mleczkiem. Jogurtowiec przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikjogurt greckiciasto jogurtowejogurtowiecsłony karmelsernik słony karmel

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bez pieczenia ze słonymi paluszkami

Dodane przez: tabisia

ciasto bez pieczenia ze słonymi paluszkami

Niecodzienne połaczenie smaków...

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi orzeszkami

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi...

Połączenie słodkiego i słonego...

Ciasto jogurtowe jest idealne dla matek karmiących.

Dodane przez: Hadimperium

Ciasto jogurtowiec

Ciasto robi się niezwykle szybko,...

Jogurtowiec z galaretkami

Dodane przez: beciiaaa

Jogurtowiec z galaretkami

Taki torcik na niedzielę zażyczyły...

JOGURTOWIEC Z MAKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

JOGURTOWIEC Z MAKIEM

Niby sernik, ale z jogurtami....

image-0fhjch3

Dodane przez: Kasia_S

Jogurtowiec pieczony

Bardzo smaczne ciasto przypominające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE