WIŚNIOWY JOGURTOWIEC

5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto kakaowe z masą jogurtową i wiśniami. Ciasto na górze też jogurtowe, polane w esy-floresy. Ciasto wyszło pyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO na blaszkę 30x40:
    -250 g.masła lub margaryny
    -100 g. cukru
    -3 żółtka
    -3 łyżki gęstej śmietany
    -450 g. mąki
    -1 łyżka kakao
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -garść bułki tartej albo grysiku
    -450 g. drążonych wiśni

    MASA JOGURTOWO-WIŚNIOWA:
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -350 g. serka twarogowego
    -5 jajek
    -250 g. cukru
    -3 budynie wiśniowe

    KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok.1/3 szklanki wody

    ESY-FLORESY:
    -100 g. polewy czerwonej czekoladowej w pastylkach
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe

Wiśniowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić palcami, odłożyć mniejszą połowę ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 2. Posypać bułką tartą i rozrzucić wiśnie.(tutaj były mrożone)
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 3. Rozsypać pozostawioną kruszonką po wiśniach.
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 4. masa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, jogurt i zmiksować,na niskich obrotach miksera. Przesiać budynie i ponownie zmiksować. Wylać masę na kruszonkę. (masa będzie rzadka)
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.Ciasto ostudzić.
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 6. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem,cukrem pudrem i jogurtem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na zimne ciasto i schłodzić.
  • WIŚNIOWY JOGURTOWIEC 7. esy-Polewę roztopić nad parą, przelać do rożka papierowego albo buteleczki z dzióbkiem.Polać górę ciasta w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować