Babka przesypana cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce, wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80 g cukru. Keksówkę 30/12 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Piec 70 - 90 min. w temp. 180*C do suchego patyczka.
Komentarze