Babka przesypana cynamonem

4.48 (173 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 520 g mąki
    170 g cukru
    2 łyżeczki sody
    ½ łyżeczki soli
    2 jajka
    1 szklanka śmietany 12% lub 18%
    1 szklanka naturalnego jogurtu
    120 ml oleju
    100 g rodzynek
    3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto jogurtowe Desery

Babka przesypana cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce, wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80 g cukru. Keksówkę 30/12 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Piec 70 - 90 min. w temp. 180*C do suchego patyczka.

Porady

Przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rodzynki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować