Wystarczy podgrzać leczo, dodać podsmażoną pierś z kurczaka i makaron, Obiad gotowy. Serdecznie polecam.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki na około 7 -8 litrowych słoików :
2 średniej wielkości cukinie
4 duże papryki (mogą być kolorowe)
1/2 kg młodych pieczarek
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
puszka kukurydzy z chilli
2 szklanki przecieru pomidorowego
Przyprawy:
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka cukru
sól do smaku
świeżo mielony kolorowy pieprz
łyżka słodkiej papryki
łyżka suszonych pomidorów z bazylią
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka suszonej kolendry
łyżka suszonego lubczyku
Leczo z cukinią na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w dużą kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w plasterki. Dodaję do podsmażonej cebuli.
Następnie dodaję startą marchewkę i pietruszkę.
Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu. Papryki pozbawiam gniazd nasiennych i kroję także w dużą kostkę. Dodaję do pozostałych warzyw. Gotuję około 15 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz słodką papryką.
Pamiętamy by w trakcie gotowania sos pokrywał warzywa, więc w razie potrzeby dolewam trochę wody. Cuknię obieram ze skórki i kroję w kostkę. Dodaję do leczo. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję kukurydzę z puszki. Leczo doprawiam solidną dawką ziół oraz suszonych pomidorów.
Przekłądam do słoików . Zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Po wyjęciu ustawiam na ściereczce i nakrywam ręcznikiem. Po ostudzeniu przenoszę do chłodnego pomieszczenia gdzie czekają na konsumpcję.
Komentarze