Leczo z cukinią na zimę

  • wyświetlono: 39797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wystarczy podgrzać leczo, dodać podsmażoną pierś z kurczaka i makaron, Obiad gotowy. Serdecznie polecam.

wiola
  • 120min

Składniki

Składniki na około 7 -8 litrowych słoików :

2 średniej wielkości cukinie
4 duże papryki (mogą być kolorowe)
1/2 kg młodych pieczarek
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
puszka kukurydzy z chilli
2 szklanki przecieru pomidorowego

Przyprawy:
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka cukru
sól do smaku
świeżo mielony kolorowy pieprz
łyżka słodkiej papryki
łyżka suszonych pomidorów z bazylią
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka suszonej kolendry
łyżka suszonego lubczyku


Oraz
olej do smażenia
woda

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo z cukinią na zimę

  • 1. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w dużą kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w plasterki. Dodaję do podsmażonej cebuli.

    Następnie dodaję startą marchewkę i pietruszkę.
    Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu. Papryki pozbawiam gniazd nasiennych i kroję także w dużą kostkę. Dodaję do pozostałych warzyw. Gotuję około 15 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz słodką papryką.

    Pamiętamy by w trakcie gotowania sos pokrywał warzywa, więc w razie potrzeby dolewam trochę wody. Cuknię obieram ze skórki i kroję w kostkę. Dodaję do leczo. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję kukurydzę z puszki. Leczo doprawiam solidną dawką ziół oraz suszonych pomidorów.

    Przekłądam do słoików . Zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Po wyjęciu ustawiam na ściereczce i nakrywam ręcznikiem. Po ostudzeniu przenoszę do chłodnego pomieszczenia gdzie czekają na konsumpcję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakileczopaprykaCukiniaPrzetworyjesieńzapasy na zimęleczo z cukiniileczo w słoikach

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia

Dodane przez: MagdalenaS

Sałatka z cukinią na zimę

Pomysł na przetwory z cukini....

Leczo na zimę

Dodane przez: JOANNA 55a

Leczo na zimę

Zimą idealne do makaronu, mięsa,...

Cukinia z papryką na zimę - jako podstawa leczo

Dodane przez: AnetaSłużałek

Cukinia z papryką na zimę - jako podstawa...

Zawsze robię kilka takich słoików...

Leczo z pomidorów

Dodane przez: aurelax1988

Pyszne Leczo z Pomidorów na zimę

Potrawa ta jest wyśmienita do...

Pikantne leczo do słoików na zimę

Dodane przez: AnetaSłużałek

Pikantne leczo do słoików na zimę

Bardzo dobre pikantne leczo w sam...

Leczo na zimę.

Dodane przez: zielony liść

Leczo na zimę

Smaki lata zamykam w słoikach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE