Leczo ma wiele odmian, to niezwykle aromatyczna i prosta potrawa. W moim wykonaniu oprócz warzyw z eko ogródka od mamy jest dużo mięsa, bo to w końcu pożywny gulasz
Jesienne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w garnku rozgrzewam łyżkę smalcu z gęsi, kroję cebulę, którą na tym smalcu należy zeszklić, dodać w całości papryczkę habanero, liść laurowy, rożmiażdżone w moździeżu na pył ziarna kolendry i ziele angielskie
2.do cebuli dodaję pokrojoną w kostkę polędwicę,
3.w cienkie plastry kroję młodą marchewkę, dodaję do pozostałych składników
4.cukinię pokrojoną w plasterki , dodaję do składników duszących się w garnku, oraz pokrojoną paprykę
5.kiedy warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, dodaję słoik przecieru pomidorowego, zagotowuję
6.do wyłączonego leczo(już nie ma ognia pod garnkiem), dodaję zmiażdżony na pył pieprz, mieszam, wyławiam liść laurowy i habanero, posypuję zieleniną
Komentarze