jesienne leczo

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Leczo ma wiele odmian, to niezwykle aromatyczna i prosta potrawa. W moim wykonaniu oprócz warzyw z eko ogródka od mamy jest dużo mięsa, bo to w końcu pożywny gulasz

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 młode marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    4 papryki
    1 słoik przecieru pomidorowego (1l)
    cebula
    2 młode żółte cukinie
    2 zielone młode cukinie
    1 łyżka smalcu z gęsi
    400g wędzonej surowej polędwicy
    świeży liść laurowy
    ziele angielskie
    ziarno kolendry
    świeża papryka habanero
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku rozgrzewam łyżkę smalcu z gęsi, kroję cebulę, którą na tym smalcu należy zeszklić, dodać w całości papryczkę habanero, liść laurowy, rożmiażdżone w moździeżu na pył ziarna kolendry i ziele angielskie
  • 2. do cebuli dodaję pokrojoną w kostkę polędwicę,
  • 3. w cienkie plastry kroję młodą marchewkę, dodaję do pozostałych składników
  • 4. cukinię pokrojoną w plasterki , dodaję do składników duszących się w garnku, oraz pokrojoną paprykę
  • 5. kiedy warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, dodaję słoik przecieru pomidorowego, zagotowuję
  • 6. do wyłączonego leczo(już nie ma ognia pod garnkiem), dodaję zmiażdżony na pył pieprz, mieszam, wyławiam liść laurowy i habanero, posypuję zieleniną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować