Jesienne kluski śląskie z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Gdy ostygną dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy na bok i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, po jednej łyżeczce koperku i przyprawy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem
2.Ciasto dzielimy na kilka części, z którym później formujemy wałki, następnie kroimy je na małe prostokąty. Robimy kuleczki, które lekko spłaszczamy i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 3min. W tym czasie podgrzewamy masło i ścieramy ser żółty
3.Kluski wykładamy na talerz, posypujemy żółtym serem, szczypiorkiem i polewamy gorącym masłem. SMACZNEGO!
Komentarze