Fasolka po bretońsku

5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Potrawa którą znamy od pokoleń i choć stara to jednak się nie nudzi :) Jedną z zalet które posiada jest to, że można ją zrobić na zapas, a odgrzewana smakuje jeszcze lepiej :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 g fasoli "piękny jaś"
    200 g boczku wędzonego
    300 g mięsa z łopatki
    400 g kiełbasy typu śląska
    3 średnie cebule + 4 - 5 ząbków czosnku
    1 łyżka smalcu lub masła klarowanego do przysmażenia
    3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
    1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej
    1,5 łyżki majeranku
    200 ml (słoik) dobrego koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz świeżo mielony
    jasna zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nmnfrb 1. Fasolę opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.
    W dniu następnym wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.

    Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek.
  • image-06uomju 2. Wrzucić do gotującej się fasoli, dodać ziele, liście laurowe, sól.
    Gotować do miękkości fasoli.
    Na koniec wsypać majeranek, obie papryki, pieprz, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
    Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.

    Podawać z pieczywem.
  • image-03sfr4x 3. Smacznego zajadania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować