Potrawa którą znamy od pokoleń i choć stara to jednak się nie nudzi :) Jedną z zalet które posiada jest to, że można ją zrobić na zapas, a odgrzewana smakuje jeszcze lepiej :)
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
500 g fasoli "piękny jaś"
200 g boczku wędzonego
300 g mięsa z łopatki
400 g kiełbasy typu śląska
3 średnie cebule + 4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżka smalcu lub masła klarowanego do przysmażenia
3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej
1,5 łyżki majeranku
200 ml (słoik) dobrego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz świeżo mielony
jasna zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.
W dniu następnym wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.
Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek.
2.Wrzucić do gotującej się fasoli, dodać ziele, liście laurowe, sól.
Gotować do miękkości fasoli.
Na koniec wsypać majeranek, obie papryki, pieprz, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.
Komentarze