Jarzynowa z pulpecikmi rybnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera, marchew oraz pietruszkę umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować ok. 20 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i przekrojona na pół cebulę (po gotowaniu cebulę wyjmujemy). Po około 10-15 min gdy wszystkie jarzyny są już prawie miękkie zupe doprawiamy i dodajemy rybne pulpeciki. Gotujemy je w zupie dosłownie 4-5 min (są bardzo delikatne i szybko się gotują)
Pulpeciki
Ryby zmielić i dodać namoczoną wcześniej oraz dobrze odciśniętą kajzerkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem.
Porady
Cebulę po ugotowaniu zupy wyciągamy. Posypujemy natką pietruszki
Komentarze