Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

4.96 (198 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

1075 Smaczna i pożywna zupa. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a urozmaici klasyczną zupę jarzynową.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    Kawałek selera
    3 ziemniaki
    Szklanka zielonego groszku
    2 łyżki śmietany
    Natka pietruszki
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    Kurkuma
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Dodać pora pokrojonego w plasterki i zielony groszek.
    Gdy warzywa będą miękkie, wlać zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz posiekaną natką.

Porady

Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów - Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. O - zagotowanie wody Z – marchewka, pietruszka, seler, groszek, ziemniaki M – liść laurowy, ziele angielskie, por W – sól D – natka pietruszki O - kurkuma Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować