Jarskie kotlety mielone

4.5 (173 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciekawa alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych można na obiad podać właśnie takie kotleciki. Będą smakować równie dobrze na ciepło z mizerią, jak i bez dodatków na zimno.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *50 dag bobu
    *4-5 średnich ziemniaków
    *2 jajka
    *1 duża cebula, posiekana
    *2 ząbki czosnku, posiekane
    *1 łyżka masła
    *5 kopiastych łyżek bułki tartej (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
    *olej
    *cząber
    *sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Jarskie kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w lekko posłodzonej wodzie około 10 minut bez przykrycia. Następnie wodę solimy i gotujemy przez kolejne 5-7 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy (żeby się szybciej ugotowały) i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu gnieciemy je tłuczkiem do ziemniaków.
  • 3. Cebulę i czosnek szklimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Bób obieramy ze skórek, dodajemy do ziemniaków i ugniatamy razem. Dodajemy jajka, cząber, masło i na koniec bułkę tartą - mieszamy. Masa ostatecznie powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny.
  • 4. Z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mielone doskonale pasują do puree z ziemniaków i marchwi oraz mizerii, albo pomidorów z kefirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować