To połączenie maki i jabłek jest rewelacyjne. Ciasto jest wilgotne a takie właśnie lubię.

Składniki:

  • 50 dag  suchego maku
    30 dag cukru
    25 dag masła
    9 jajek
    70 dag jabłek
    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy)
    1 flakonik olejku arakowego
    10 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
     
    polewa;
    tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki masła
    orzechy włoskie  mielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Makowiec Desery

Japoński makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami.
    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i  kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C.
    Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
     
    Polewa;
    Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować