Japoński makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C.
Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
Polewa;
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi.
Komentarze