1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jabłka ścieramy, dodajemy wodę, masło, cukier, cynamon i dusimy na małym ogniu. Mak sparzamy i mielimy, łączymy z resztą składników masy makowej. Przygotowujemy masę orzechową, gotując mleko, aromat i cukier. Gdy zgęstnieje, dodajemy orzechy. Studzimy i ucieramy z margaryną.
2.Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na placki. Na pierwszy nakładamy ciepły mus jabłkowy, przykrywamy drugim plackiem i pieczemy 40 minut w temp. 175 °C.
3. Kolejne dwa placki przekładamy masą makową i także pieczemy 40 minut w temp. 175 °C.
4.Na placek makowy nakładamy masę orzechową przykrywamy plackiem jabłkowym, a następnie gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami.
Porady
Ciasta można przygotować dzień wcześniej i przełożyć następnego dnia.
Komentarze