Ciasto " Puchaty łaciatek "

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto 2 w 1 makowiec z jabłecznikiem, smakowo idealne, słodko migdałowa masa makowa i kwaskowe jabłka uzupełniają się wzajemnie i współgrają, tworząc pyszną całość :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + 30 g proszku do pieczenia
    250 g margaryny lub masła
    300 g cukru + łyżka cukru z wanilią
    6 jaj
    250 ml kwaśnej śmietany
    ok 400 g gotowej lub własnej masy makowej
    słoik jabłek prażonych
    cukier puder do posypania na wierzch
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    kasza manna lub bułka tarta do wysypania blachy o wym. 39/24 cm
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Makowiec Desery

Ciasto " puchaty łaciatek " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nkxmk2 1. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrami na pulchną masę, dodawać po kolei jajka, potem po łyżce śmietany i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia składników.

    Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną blachę.
    Na wierzch kłaść po łyżce masy makowej i musu jabłkowego.
  • image-1yn31n4 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg).
    Po upieczeniu chwilę zostawić przy uchylonych drzwiczkach.
  • image-00vdm8q 3. Wierzch posypać cukrem pudrem.
  • image-27t1kg8 4. Smacznego !

Porady

Te fioletowe plamki na pierwszym zdjęciu, to załamanie światła słonecznego :)))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować