Jak zrobić pyszny chrupiący chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże,cukier i sól.
2.Przesiewamy mąkę dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy.
3.Całość szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 7-8 godzin.
4.Po tym czasie wyciągamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy ciasto tak żeby przestało się kleić do rąk.
5.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę /naczynie żaroodporne żeby się nagrzało.
Ja używam naczynia o pojemności 5.1 litra
Do nagrzanego naczynia przekładamy ciasto przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem 30 minut po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
6.Wyciągamy naczynie z piekarnika i przekładamy chleb na ruszt przykrywając najlepiej bawełnianą ściereczką.
Komentarze