Pyszny chleb domowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piekąc ten chlebek zainspirowałam się przepisem jaki widziałam kiedyś w jakiejś książce, którą czytałam jednak zrobiłam go "po swojemu" :) Chlebek wyszedł bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny, trochę przypomina pieczywo razowe. Możemy go zrobić również bez cebulki i ziół - taki też robiłam i był równie smaczny a mój najmłodszy domownik uwielbia takie pieczywko :)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 chleby (o wadze ok. 1 kg):
    100 g mąki razowej
    500 ml gorącej wody (z kranu)
    90 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki soli
    250 ml gorącej wody (z kranu)
    około 1,1 kg mąki pszennej (u mnie tortowa)

    duża cebula
    suszone zioła – u mnie oregano i majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę razową wsypujemy do dużej miski i zalewamy 500 ml gorącej wody, mieszamy. Miskę wkładamy do piekarnika i włączamy światło, zostawiamy na 30 minut.
  • 2. Do mniejszej miski dajemy drożdże, zasypujemy cukrem, rozgniatamy łyżką, wlewamy 250 ml wody, dodajemy sól i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie wlewamy do miski z mąką razową.
  • 3. Do dużej miski stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zostawiamy w misce, w której wyrabialiśmy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, najlepiej włożyć do piekarnika i włączyć oświetlenie (ciasto będzie miało ciepło i ładnie wyrośnie).
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 5. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulkę oraz majeranek i oregano (ilość według uznania) i ponownie chwilkę wyrabiamy.
  • 6. Gotowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia (wierzch chlebów wyrównujemy mokrą ręką), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut (ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 50st.C).
  • 7. Po tym czasie ustawiłam piekarnik na 170 st. C i piekłam przez 60 minut bez termoobiegu.

Porady

Waga chlebków to ok. 1 kg po nałożeniu ciasta do keksówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować