Pyszny chleb domowy

  • wyświetlono: 335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piekąc ten chlebek zainspirowałam się przepisem jaki widziałam kiedyś w jakiejś książce, którą czytałam jednak zrobiłam go "po swojemu" :) Chlebek wyszedł bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny, trochę przypomina pieczywo razowe. Możemy go zrobić również bez cebulki i ziół - taki też robiłam i był równie smaczny a mój najmłodszy domownik uwielbia takie pieczywko :)

2017-07-01ab
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 2 chleby (o wadze ok. 1 kg):
100 g mąki razowej
500 ml gorącej wody (z kranu)
90 g drożdży
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody (z kranu)
około 1,1 kg mąki pszennej (u mnie tortowa)

duża cebula
suszone zioła – u mnie oregano i majeranek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny chleb domowy

  • 1. Mąkę razową wsypujemy do dużej miski i zalewamy 500 ml gorącej wody, mieszamy. Miskę wkładamy do piekarnika i włączamy światło, zostawiamy na 30 minut.
  • 2. Do mniejszej miski dajemy drożdże, zasypujemy cukrem, rozgniatamy łyżką, wlewamy 250 ml wody, dodajemy sól i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie wlewamy do miski z mąką razową.
  • 3. Do dużej miski stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zostawiamy w misce, w której wyrabialiśmy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, najlepiej włożyć do piekarnika i włączyć oświetlenie (ciasto będzie miało ciepło i ładnie wyrośnie).
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 5. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulkę oraz majeranek i oregano (ilość według uznania) i ponownie chwilkę wyrabiamy.
  • 6. Gotowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia (wierzch chlebów wyrównujemy mokrą ręką), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut (ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 50st.C).
  • 7. Po tym czasie ustawiłam piekarnik na 170 st. C i piekłam przez 60 minut bez termoobiegu.

Porady

Waga chlebków to ok. 1 kg po nałożeniu ciasta do keksówek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebpieczywodomowena śniadaniecebulkana kolacjezioła suszone
 

Komentarze

Podobne przepisy

pyszne smarowidło do chleba

Dodane przez: Koronowianka

PYSZNE SMAROWIDŁO DO CHLEBA

Takiego smarowidła w sklepach nie...

Domowy chleb

Dodane przez: Kasia Pichci

Domowy chleb

Ten przepis leżał w mojej szufladzie...

NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY

Przepis na szybki i prosty domowy...

Pyszny domowy chleb

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowy chleb

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo....

Domowy chleb

Dodane przez: kamilab

Chleb domowy

Ten przepis znalazłam na opakowaniu...

image-1yrvbut

Dodane przez: AnetaSłużałek

Chleb domowy

Najprostszy przepis na domowy chleb