Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli (skorupka łatwiej zejdzie z jajka). Obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka.
2.Cebulę drobno posiekać, pieczarki oczyść i również drobno posiekać.Podsmażyć na maśle.Żółtka utrzeć ze śmietaną i musztardą, dodać starty żółty ser, rzeżuchę,bułkę tartą i pieprz do smaku oraz zimną cebulę i pieczarki.Całość dokładnie wymieszać.
3.Napełnić farszem połówki jaj i ułożyć je wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni aż do zarumienienia.
4.Jaja podawać na ciepło udekorowane rzeżuchą i posypane grubo mielonym
pieprzem.
Komentarze