Rolada z boczku

  • wyświetlono: 628 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczny, bardzo łatwa do zrobienia rolada, według przepisu mojej mamy.

eluchap

Składniki

1,3 kg surowego boczku (bez skóry i kości)
1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
5 jajek
3 łyżki kaszki kukurydzianej
3 ząbki czosnku
2 cebule
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz,tymianek,bazylia,oregano,ostra papryka do smaku
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z boczku

  • 1. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Następnie razem
    z boczkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać
    jajka,przeciśnięty przez praskę czosnek,kaszkę kukurydzianą ,natkę
    pietruszki,przyprawy do smaku.Wszystko wyrobić.
  • Rolada z boczku2. Z tak przygotowanej masy uformować dwa rulony i zawinąć w mokrą gazę. Włożyć je do gorącego wywaru,dodać liść laurowy,ziela angielskiego i gotować 45minut na małym ogniu. Gdy wywar zrobi się
    zimny,rolady wyjąć,odwinąć z gazy i włożyć na 1 godz. do lodówki.
    Idealne na kanapki jako dodatek do surówek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z boczku faszerowana piersią z kurczaka.

Dodane przez: bozena45pp

Rolada z boczku faszerowana piersią z kurczaka

Roladka jest soczysta i smaczna....

Smalec z wędzonego boczku

Dodane przez: Reniutka

Smalec z wędzonego boczku

Smalec z wędzonego boczku jest...

Pieczeń z boczku

Dodane przez: AnetaSłużałek

Pieczeń z boczku

Można ją jeść na zimno do chleba...

image-209pvk9

Dodane przez: KuchniaPoli

Przysmak z mielonego boczku

Przysmak z mielonego boczku

image-1bubmo4

Dodane przez: Grzegorz Milczarek

Pieczeń z boczku

Przepis na pyszną pieczeń z boczku

Smalczyk z wędzonego bekonu

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Smalczyk z boczku

Pyszny smalczyk z wędzonego bekonu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE