Jajka wielkanocne to pozycja, której nie można pominąć podczas Świąt Wielkanocnych. Bo kto z nas nie lubi delikatnych faszerowanych jaj, które można przygotować na tysiąc sposobów? Jednocześnie warto pamiętać, że jajka wielkanocne to nie tylko jajka faszerowane. W naszej galerii znajdziecie mnóstwo inspiracji, jak sprawić, by wasz wielkanocny stół wyglądał wspaniale, a jajka smakowały wyśmienicie.

Jajka wielkanocne – wybierz mądrze

Zanim zabierzemy się do przedświątecznego pichcenia, musimy udać się na zakupy. I już na tym etapie możemy zadbać o to, by nasze dania smakowały wyjątkowo. Wybierajmy produkty dobrej jakości, ze zdrowym składem i pochodzące od zaufanych dostawców. Zwracamy na to szczególną uwagę, jeśli chodzi o wędliny czy warzywa, ale dotyczy to również jajek.

Kupując jajka warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu lub bezpośrednio na skorupkach. Powiedzą nam one, od jakich kur pochodzą nasze jajka i jakiej są wielkości. Podstawowe oznaczenie jajek to cyfra 0, 1, 2 lub 3. Co oznaczają te liczby? Jajka z cyfrą 3 to jajka od kur z chowu klatkowego. Kury spędzają całe życie zamknięte w klatkach, a w ich pożywieniu często nie brakuje antybiotyków i innych szkodliwych składników. Jajka z oznaczeniem 2 pochodzą od kur z chowu ściółkowego. Oznacza to tyle, że kury są trzymane w klatkach, ale mają możliwość wychodzenia z nich do specjalnego kurnika, nie wychodzą jednak na zewnątrz. Jajka, które powinniśmy kupować mają oznaczenia 1 lub 0. Jajka z numerem 1 to jajka od kur z wolnego wybiegu – kury swobodnie chodzą po dworze, ale ich karma nie musi być ekologiczna. Z kolei jajka o numerze 0, tzw. zerówki, to jajka od kur z wolnego wybiegu karmionych ekologicznymi paszami. Wielu szefów kuchni, ale i amatorów właśnie je poleca do gotowania, uznając, że po pierwsze to najbardziej etyczny wybór, a po drugie, takie jajka wielkanocne rzeczywiście lepiej smakują.

Jajka wielkanocne – jak gotować?

Świąteczne jajka powinny być idealnie ugotowane. Czas gotowania uzależniamy od tego, czy chcemy przygotować jajko na miękko, na twardo czy na półtwardo oraz od wielkości jajek. Rozmiar jajek zazwyczaj sprawdzimy na opakowaniu – od S, czyli jajek najmniejszych, przez M i L, czyli jajka średniej wielkości, po XL, czyli jajka duże. Najczęściej w sklepach znajdziemy jajka w średnim rozmiarze. Zazwyczaj na śniadanie wielkanocne przygotowujemy jajka na twardo. Jak je zrobić?

To banalnie proste. Do niedużego garnka wlewamy zimną wodę. Umieszczamy w niej jajka przy pomocy łyżki – uważamy, żeby nie stuknąć o ściankę garnka, nawet niewielkie obtłuczenie może spowodować pękanie. Jajka gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Nie dłużej, ponieważ wtedy żółtko będzie miało siną obwódkę. Gotujemy je na małym ogniu, najlepiej też wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, by ogrzały się do temperatury pokojowej.  

Jajka na Wielkanoc – pyszna przekąska

Wielkanocne jajka możemy podawać na wiele sposobów. Najbardziej klasycznym jest przekrojenie ich na pół i podanie z majonezem. Innym sposobem, który bardzo lubimy jest wyjęcie żółtek i przyrządzenie smakowitej pasty. Jajka na wielkanocny stół zyskują wtedy zupełnie nowe oblicze. Z pewnością mamy swoje sprawdzone sposoby na przygotowanie ich na Wielkanoc, ale czemu nie spróbować przyrządzić ich z innymi dodatkami? Pomysłów mamy bez liku – na sycące jajka wypełnione rybą – tuńczykiem czy makrelą, zaskakujące jajka faszerowane na ciepło, bardziej delikatne jajka faszerowane szpinakiem czy groszkiem albo jajka z sosem chrzanowym. Możliwości jest bez liku, z naszą galerią z pewnością odkryjesz nowe pomysły na wielkanocne jajka faszerowane. Przepisy na jajka wielkanocne zwykle są proste i szybkie do przygotowania – nasze też! Koniecznie je wypróbujcie.

Zobacz: Jajka faszerowane - 14 wyśmienitych przepisów

Jak ozdobić jajka wielkanocne?

Jajka wielkanocne często pojawiają się na stole w skorupkach. Chcemy wtedy, by były jak najładniejsze. Jak zrobić jajko wielkanocne, by wyglądało efektownie? Jednym z łatwiejszych sposobów jest zafarbowanie skorupki przy użyciu naturalnych barwników. Czym barwić jajka wielkanocne? Wypróbujcie na przykład łupiny cebuli. Ich wrzucenie do wody, w której gotują się jajka sprawi, że skorupki staną się ciemnobrązowe. Z kolei dodanie do wody kurkumy zabarwi jajka na żółto – kurkuma barwi delikatnie, więc najlepiej wybrać jajka w białych skorupkach. Jeśli chcemy, żeby nasze jajka wielkanocne były niebieskie, użyjmy czerwonej kapusty, a kolor różowy pomogą nam uzyskać buraki.

Jak udekorować jajka wielkanocne? Klasycznie możecie je pomalować. Użyjcie do tego celu specjalnych farbek do żywności. Innym sposobem jest umieszczenie na jajkach kolorowych obwolut – wystarczy zanurzyć jajko we wrzątku, a obwoluta ściśle je oklei. Podczas obierania ze skorupki wystarczy ją przeciąć.

Jeśli zdecydujemy się na podanie jajek już obranych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki albo jajek faszerowanych, najlepiej udekorować je naturalnymi ozdobami. Sprawdzą się plasterki rzodkiewek czy ogórków, a majonez lub pastę możemy za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na jajka w formie zgrabnych rozetek. Do dekoracji użyjmy także zieleniny – drobno posiekana pietruszka czy szczypiorek nie tylko ładnie wyglądają, ale dodatkowo podkręcają smak dania.

Jajka na stole wielkanocnym to symbol nowego życia. To właśnie dlatego wkładamy je do koszyczka i święcimy – są najważniejszym symbolem podczas świąt wielkanocnych. Warto przygotować jajka wielkanocne na kilka sposobów i podać na dużym półmisku – dzięki temu każdy gość będzie mógł wybrać swoje ulubione.

Sprawdź też przepis na żurek! A może babka wielkanocna albo sernik królewski?

Zobacz tez pomysły na sałatki wielkanocne i faszerowane jajka na 5 sposobów!