Jajka w gniazdku z sosem czosnkowo-pietruszkowym

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybko znikają podane z sosem czosnkowym

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
    przyprawy:
    pieprz
    sól
    surowe jajko
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    majeranek.

    10 ugotowanych jajek
    folia aluminiowa

    sos czosnkowy:
    1 duży jogurt naturalny GRECKI
    3 łyżki majonezu
    5 ząbków czosnki
    sól do smaku
    pieprz (szczypta)
    pietruszka drobno posiekana (kilka gałązek)

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Jajka w gniazdku z sosem czosnkowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MIĘSO MIELONE 1. Mięso mielone doprawiamy, dzielimy na 10 kulek.
  • Mięso z jajkiem 2. Ugotowane jajko układamy na małej kulce mięsa mielonego i oblepiamy mięsem, aby zrobić kształt kulki. Tak postępujemy z wszystkimi jajkami.
  • Mięsko z jajkiem zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika 3. Następnie bierzemy folię aluminiową i udzieramy 10 pasków 20 cm tak aby owinąć jak cukierka kulki mięsno jajeczne.
    Tak przygotowane jajka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.
  • sos czosnkowo-pietruszkowy 4. Sos Czosnkowo-pietruszkowy
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). Do majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką. W ten sposób uzyskasz gęsty sos.

Porady

sos dobrze jest zrobić dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jogurt naturalny Mięso Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować