Roladki omletowe to ostatnio częsta pozycja na moim stole, do ich środka dodaję to na co mam ochotę. Dzisiaj był to łosoś i szpinak wyszło pięknie, pysznie i elegancko.
10 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
4 jajka
1-2 łyżki mleka
sól ziołowa
pieprz czarny
nadzienie:
100 g wędzonego łososia
garść łososia
sok i skórka z cytryny
kilka bardzo cienkich plasterków czerwonej cebuli
Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozmącamy z mlekiem, solą i pieprzem.
Patelnię o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ważne by patelnia miała nieprzywierające dno.
Połowę jajek wlewamy na patelnię, posypujemy cienko poszatkowaną cebulą, listkami szpinaku oraz łososiem skropionym sokiem z cytryny i oprószonym skórką cytrynową.
Gdy powierzchnia zacznie się ścinać lekko podważamy i delikatnie zwijamy, ale nie do końca. Zostawiamy około 3 cm niezawiniętego brzegu.
Ostrożnie przesuwamy na bok i wlewamy resztę masy jajecznej, tak by połączyła się z niezawiniętym brzegiem. Posypujemy dodatkami.
W momencie, gdy powierzchnia zacznie się ścinać zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy ze wszystkich stron, tak by rolada ładnie się zrumieniła ze wszystkich stron.
Roladkę kroimy na kawałki ostrym nożem. Jeśli lubimy możemy posypać kawiorem. Możemy jeść pałeczkami lub po prostu nożem i widelcem.
Komentarze