Jagodzianki z leśnymi jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Z racji tego, że mieszkam w sercu Puszczy Kozienickiej to przez cały rok mogę cieszyć się darami natury. Lato to sezon jagodowy, więc przedstawiam Wam mój przepis na jagodzianki. Oczywiście najlepsze wychodzą, gdy jagody są własnoręcznie zebrane.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    szklanka cukru
    5 żółtek
    łyżeczka pasty waniliowej
    100 g świeżych drożdży
    200 g miękkiego masła
    4 łyżki śmietanki 36%
    szklanka mleka(zależy od suchości mąki)
    pół szklanki naturalnego kefiru
    szczypta soli

    nadzienie:
    2 litry jagód
    3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
    cukier

    do posmarowania bułeczek jedno żółtko rozmącone z 3 łyżkami mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Ciastka

Jagodzianki z leśnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką hak wyrabiamy do momentu uzyskania kuli ciasta. Ciasta zdejmujemy z haka. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy ręcznie. Wyrabianie powtarzamy dwukrotnie co 30 minut.
  • nadzienie 2. NADZIENIE:
    Przebrane jagody mieszamy z kaszką orkiszową i skrobią kukurydzianą.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki. Oderwany kawałek ciasta formujemy na dłoni w owalny placuszek. Na każdy kładziemy po 2 łyżki jagód i posypujemy cukrem do smaku(1-2 łyżeczki). Formujemy bułeczki, dokładnie zlepiając spód.
    Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w 190°C przez około 20-25 minut.

    Gorące bułeczki przekładamy na kratkę do przestudzenia.

    Oczywiście najlepsze są jeszcze ciepłe.

Porady

Dodatek skrobi kukurydzianej i kaszki orkiszowej zapobiega wypływaniu soku z jagód. Dzięki temu bułeczki wyglądają estetycznie i się nie lepią, a smak jagód zostaje w środku. Jagody mogą być bardziej lub mniej słodkie, dlatego ilość dodanego cukru zależy od ich smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować