Nadszedł czas aby pozbyć się zapasów owocowych z zamrażarki i w pierwszej kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 9-10 jagodzianek
Na zaczyn:
25 g drożdży
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
300 g mąki
1 całe jajko kl. M
4 łyżek cukru
około 40 g masła roztopionego
parę kropel esencji waniliowej
szczypta soli
Nadzienie z jagód :
120 g jagód mrożonych
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej
Nadzienie z twarogu:
200 g kremowego twarogu
4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym)
2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody lub poł na pół z sokiem cytrynowym
Jagodzianki z twarogiem i mrożonymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. W tym czasie mieszamy twaróg z cukrem/cukrami i śmietanką.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 9 lub 10 kulek.
5. Każdą kulkę rozpłaszczamy i nakładamy po łyżeczce twarogu oraz jagód (Możemy też wymieszać jagody z twarogiem, ja wolałam nakładać je osobno) i zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je lukrem wcześniej przygotowanym.
Komentarze