Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nadszedł czas aby pozbyć się zapasów owocowych z zamrażarki i w pierwszej kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 9-10 jagodzianek


    Na zaczyn:

    25 g drożdży
    120 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    Na ciasto:
    300 g mąki
    1 całe jajko kl. M
    4 łyżek cukru
    około 40 g masła roztopionego
    parę kropel esencji waniliowej
    szczypta soli
    Nadzienie z jagód :
    120 g jagód mrożonych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej

    Nadzienie z twarogu:
    200 g kremowego twarogu
    4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym)
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
    Lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki ciepłej wody lub poł na pół z sokiem cytrynowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Jagodzianki Desery

Jagodzianki z twarogiem i mrożonymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli.
    Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
    Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
    Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.

    3. W tym czasie mieszamy twaróg z cukrem/cukrami i śmietanką.
    4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 9 lub 10 kulek.
    5. Każdą kulkę rozpłaszczamy i nakładamy po łyżeczce twarogu oraz jagód (Możemy też wymieszać jagody z twarogiem, ja wolałam nakładać je osobno) i zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.

    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

    Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je lukrem wcześniej przygotowanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować