Jaglana czekośliwka bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    150 g sparzonych suszonych śliwek
    80 g płatków jaglanych lub owsianych (suchych)
    1 łyżka masła orzechowego lub rozpuszczone masło
    masa
    150 g kaszy jaglanej
    2 łyżki kakao
    80-100 g sparzonych suszonych śliwek
    50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
    4 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
    3/4 cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    +kakao na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jaglana czekośliwka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód
    Sparzone śliwki blendujemy, dodajemy do nich suche płatki oraz masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Spód formy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy i wylepiamy masą spód. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
    masa
    Kaszę jaglaną gotujemy. W trakcie wsypywania kaszy do gotującej wody dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Studzimy i jeszcze ciepłą blendujemy najlepiej na gładką masę.
    Śliwki blendujemy lub kroimy na drobne kawałeczki wedle uznania, dodajemy do kaszy razem z mąką/wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną czekoladą. Wszystko razem blendujemy.
    Masę przekładamy na schłodzony spód mocno dociskając. Wierzch posypałam dodatkowo przesianym kakao i odrobiną wiórków.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować