Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe)
150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów)
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy)
kilka kropel aromatu waniliowego
kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego garnuszka, dodajemy parę kropel aromatu waniliowego i gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i co chwilę mieszając, aby nie przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka.
Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć).
Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta.
Komentarze