Taki wytrawny jagielnik o wyrazistym smaku polecam np. na kolację.
45 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
250 g płatków jaglanych błyskawicznych
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
150 g sera feta w kostkach
duża garść liści szpinaku
6 dużych kawałków suszonych pomidorów w oliwie
ząbek czosnku
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
masło do wysmarowania foremki ( 40 x 9 )
2 łyżki majonezu
płatki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią z torebki
bazylia do dekoracji
Jagielnik wytrawny ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki jaglane przelać gorącą wodą na sicie, żeby straciły goryczkę. Przełożyć do salaterki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 15-20 min, żeby napęczniały.
Pomidory suszone w oliwie pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka roztrzepać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i 4 łyżki oliwy spod pomidorów. Taką mieszankę dodać do płatków jaglanych. Wymieszać i dodać jeszcze ser feta, liście szpinaku, pieprz świeżo mielony i sól do smaku ( ostrożnie bo feta jest słona ) Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy ( 40 x 9 ) wyłożonej folią aluminiową i wysmarowanej masłem. Ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 min.
Wystudzić. Wyjąć z formy i posmarować majonezem, posypać płatkami pomidorów z czosnkiem i bazylia. Udekorować np. listkiem bazylii.
Smacznego.
Komentarze