Jagielnik wytrawny ze szpinakiem i fetą

5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki wytrawny jagielnik o wyrazistym smaku polecam np. na kolację.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g płatków jaglanych błyskawicznych
    4 jajka
    2 łyżki śmietany 18 %
    150 g sera feta w kostkach
    duża garść liści szpinaku
    6 dużych kawałków suszonych pomidorów w oliwie
    ząbek czosnku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    masło do wysmarowania foremki ( 40 x 9 )
    2 łyżki majonezu
    płatki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią z torebki
    bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Jagielnik wytrawny ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagielnik wytrawny ze szpinakiem i fetą 1. Płatki jaglane przelać gorącą wodą na sicie, żeby straciły goryczkę. Przełożyć do salaterki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 15-20 min, żeby napęczniały.
    Pomidory suszone w oliwie pokroić na mniejsze kawałki.
    Jajka roztrzepać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i 4 łyżki oliwy spod pomidorów. Taką mieszankę dodać do płatków jaglanych. Wymieszać i dodać jeszcze ser feta, liście szpinaku, pieprz świeżo mielony i sól do smaku ( ostrożnie bo feta jest słona ) Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy ( 40 x 9 ) wyłożonej folią aluminiową i wysmarowanej masłem. Ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 min.
    Wystudzić. Wyjąć z formy i posmarować majonezem, posypać płatkami pomidorów z czosnkiem i bazylia. Udekorować np. listkiem bazylii.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować