JABŁKOWA FANTAZJA

  • wyświetlono: 379 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

To ciemne ciasto przełożone jabłkami z galaretką uwieńczone śnieżką oraz posypane posypką. Fajna propozycja ciasta z jabłkami

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao ( ja użyłam 1 łyżkę ciemnego kakao i jedną łyżkę czarnego kakao )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka o temp.pokojowej
szczypta soli
4 łyżki wody
200 g cukru

papier do pieczenia
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm

masa jabłkowo - galaretkowa:

1 kg jabłek
3 galaretki pomarańczowe
3 szklanki wrzątku

dekoracja:

1 opakowanie śnieżki
200 ml mocno schłodzonego mleka

czekoladowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

JABŁKOWA FANTAZJA

  • JABŁKOWA FANTAZJA1. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok.30-35 mi. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na dwa blaty.
  • JABŁKOWA FANTAZJA2. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie wymieszaj z tężejącą galaretką. Przełóż połową masy jabłkową pierwszy biszkopt - wyrównaj przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostała cześć masy jabłkowej. Wstaw do lodówki do stężenia. Między czasie ubij według instrukcji na opakowaniu śnieżkę i wyłóż ją na wierzch ciasta - wyrównują a następie posypując czekoladową posypką. Wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia.

Porady

jajka powinny mieć temp.pokojową a mleko mocno schłodzone
zamiast śnieżki można ubić mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30-36%

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilCiastobiszkoptjabłkaurodzinyświętasłodkie_życiemama_mnie_nauczyłaprzyjęciaśnieżkaimieninyszkoła_babciciasto_przekładaneciemny_biszkoptbita_śmietanaciasto_na_niedzielęciasto_z_bita_śmietanaproste_ciastoJabłkowa_fantazjaciasto_jabłkowebiszkopt_z_jabłkamiprzekładany_biszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fantazja

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Fantazja

To ciasto wymyśliłam sama, upieklam...

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Szpinakowa fantazja

Dodane przez: Cukiereczek

Szpinakowa fantazja

Wspaniały, wiosenny kolor i niepowtarzalny...

Cytrynowa fantazja

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa fantazja

Ciasto lekkie i orzeźwiające

Ciasto "fantazja"

Dodane przez: aza26

Ciasto " Moja fantazja"

Niespodziewani goście doprowadzili...

Moja fantazja...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Moja fantazja

Na specjalne życzenie Ewy oraz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE