JABŁKOWA FANTAZJA

5 (173 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciemne ciasto przełożone jabłkami z galaretką uwieńczone śnieżką oraz posypane posypką. Fajna propozycja ciasta z jabłkami

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    180 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki kakao ( ja użyłam 1 łyżkę ciemnego kakao i jedną łyżkę czarnego kakao )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka o temp.pokojowej
    szczypta soli
    4 łyżki wody
    200 g cukru

    papier do pieczenia
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm

    masa jabłkowo - galaretkowa:

    1 kg jabłek
    3 galaretki pomarańczowe
    3 szklanki wrzątku

    dekoracja:

    1 opakowanie śnieżki
    200 ml mocno schłodzonego mleka

    czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Jabłkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JABŁKOWA FANTAZJA 1. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok.30-35 mi. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na dwa blaty.
  • JABŁKOWA FANTAZJA 2. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie wymieszaj z tężejącą galaretką. Przełóż połową masy jabłkową pierwszy biszkopt - wyrównaj przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostała cześć masy jabłkowej. Wstaw do lodówki do stężenia. Między czasie ubij według instrukcji na opakowaniu śnieżkę i wyłóż ją na wierzch ciasta - wyrównują a następie posypując czekoladową posypką. Wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia.

Porady

jajka powinny mieć temp.pokojową a mleko mocno schłodzone zamiast śnieżki można ubić mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30-36%

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Jabłka Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować