Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

  • wyświetlono: 8443 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste i dość szybkie do przygotowania, jedyny minus to czas oczekiwania aby masy stężały. Rewelacyjne połączenie winogron w galaretce z masą budyniową i masa śmietanową przełożone biszkoptami. Ciasto jest przepyszne :) Idealne na każda okazję.

  • 10 porcje
  • 20min

Składniki

Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
galaretka:
1 galaretka winogronowa,
ok. 350 ml gorącej wody,
200 g winogron bezpestkowych,
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy bez cukru (ok 35g),
300 mleka,
100 g masła,
2 łyżki ksylitolu (cukru),
masa śmietanowa:
400g śmietany 30%,
galaretka krystaliczna ( u mnie winogronowa),
50 ml wrzątku,
oraz:
podłużne ciastka,
herbatniki ( u mnie maślane pełnoziarniste),

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

  • 1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
    galaretka:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Na dnie blaszki układamy winogrona i zalewamy galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na winogrona w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki.
    Odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserna każda okazjęwinogrondla łakomczuchów

Komentarze

Podobne przepisy

Rocher - ciasto bez pieczenia.

Dodane przez: Agnieszka O

Ciasto Rocher - bez pieczenia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na...

Ciasto z kremem na bazie soku winogronowego i kaszy manny - bez pieczenia

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto z kremem na bazie soku winogronowego...

Jego podstawą są świeżo wyciśnięte...

Ciasto snickers bez pieczenia

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto snickers bez pieczenia

Słodki przekładaniec z chrupiącymi...

image-1nr238p

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto raffaello bez pieczenia

Szybkie smaczne ciasto ,mega kokosowe.

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Dodane przez: Kloruś

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE