Jabłkowa fantazja

  • wyświetlono: 2550 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą.

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 90min

Składniki

(blaszka 23/33 cm):

Ciasto:

mąka pszenna 500 g,

jajka 3 szt,

śmietana 2 -3 łyżki,

margaryna 200 g,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

cukier kryształ 200 g,

skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,


Warstwa jabłkowa:

jabłka 1 kg,

cukier 2 łyżki,

galaretka pomarańczowa 1 szt,


Krem:

mleko 500 ml,

budyń waniliowy 1 szt,

cukier 5 łyżek,

masło 200 g,


Polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 4 łyżki,


Dodatkowo:

wiórki kokosowe do posypania ciasta,

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowa fantazja

  • 1. Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Pieczemy w 170 st.C przez 20 min. aż ciasto będzie złociste.

    Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem.

    1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.

    Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Czekoladę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastojabłkabudyńkruche

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: goshia

Mleczna fantazja

Pyszne mleczne ciasto z dodatkiem...

Ciasto Fantazja

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Fantazja

To ciasto wymyśliłam sama, upieklam...

Cytrynowa fantazja

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa fantazja

Ciasto lekkie i orzeźwiające

Szpinakowa fantazja

Dodane przez: Cukiereczek

Szpinakowa fantazja

Wspaniały, wiosenny kolor i niepowtarzalny...

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Ciasto "fantazja"

Dodane przez: aza26

Ciasto " Moja fantazja"

Niespodziewani goście doprowadzili...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE