Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków i aromatów. Śliwki, jabłka i cynamon!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki tortowej
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus śliwkowo-jabłkowy
    2 kg śliwek
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki wiśniowe
    1 pomarańcza
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Pianka cynamonowa

    1/2 l śmietany kremówki
    1 galaretka wiśniowa
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie śmietan-fixu
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka rozbiłam w misce, dodałam odrobinę soli i rozpoczęłam ubijanie. Powoli i stopniowo dodawałam cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Jajka muszą zwiększyć swoją objętość i zmienić kolor na jasnokremowy a nawet i biały. Do tak dobrze przygotowanej masy dodałam przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz przyprawę do piernika. Wszystko bardzo szybko wymieszałam mikserem, wylałam na blachę i piekłam 20 minut w 180 st.
    Mus:Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wypestkowałam. Na patelni rozgrzałam pół szklanki cukru, dodałam parę łyżek wody i zagotowałam. Do tak przygotowanego syropu dodałam śliwki i dusiłam aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.Potem całą masę zblendowałam, dodałam skórkę pomarańczową i wsypałam galaretki wymieszane z żelatyną. W międzyczasie obrałam jabłka pokroiłam na grubą kostkę i skropiłam sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane jabłka dodałam do musu śliwkowego, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia.
    Pianka:Galaretkę rozpuściłam w niecałej szklance wody. Zostawiłam do ostudzenia. Tak przygotowana galaretka szybko tężeje więc czym prędzej ubiłam kremówkę, dodałam cukier i śmietan-fix oraz cynamon. Do takiej masy wlałam ostudzoną i gęstniejącą galaretkę, porządnie wymieszałam i odstawiłam na 10 minut do lodówki.

    Ciasto skropiłam wodą z sokiem cytrynowym i łyżeczką cukru. Wyłożyłam na nie mus śliwkowo-jabłkowy, rozsmarowałam po czym ułożyłam piankę cynamonową. Wierzch ładnie wygładziłam i posypałam gorzką czekoladą (70%kakao )z pomarańczą. Odstawiłam na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować