Gwiazdki karnawałowe z ciasta naleśnikowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę oraz jajka miksujemy ze sobą, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier.
Suchą foremkę umieszczamy w szerokim naczyniu (rondel, patelnia) i nalewamy olej do jej wysokości (ok 1cm). Rozgrzewamy do max 180°C . Gorącą foremkę zanurzamy do ¾ wysokości w przygotowanym cieście i od razu przekładamy na tłuszcz. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić od formy, delikatnie ją wyciągamy, a rozetkę smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub nakładamy na środek odrobinę ulubionego dżemu.
W międzyczasie foremkę ponownie grzejemy w oleju, a gdy jest go poniżej poziomu foremki- dolewamy nowego.
Komentarze