Gwiazdki karnawałowe z ciasta naleśnikowego

4.51 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój smak dzieciństwa, którego nigdy nie zapomniałam pomimo kilkunastu lat "przestoju". Polecam wszystkim!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    400g mąki
    ¾ szklanki mleka
    ¾ szklanki wody
    Szczypta soli
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Dodatkowo:
    1 litr oleju
    Cukier puder
    Dżem
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Gwiazdki karnawałowe z ciasta naleśnikowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę oraz jajka miksujemy ze sobą, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier.
    Suchą foremkę umieszczamy w szerokim naczyniu (rondel, patelnia) i nalewamy olej do jej wysokości (ok 1cm). Rozgrzewamy do max 180°C . Gorącą foremkę zanurzamy do ¾ wysokości w przygotowanym cieście i od razu przekładamy na tłuszcz. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić od formy, delikatnie ją wyciągamy, a rozetkę smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub nakładamy na środek odrobinę ulubionego dżemu.
    W międzyczasie foremkę ponownie grzejemy w oleju, a gdy jest go poniżej poziomu foremki- dolewamy nowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować