Jabłecznik z budyniową bezą

4.51 (166 ocen)

Mam sporo zapasów marmolady, więc musiałam ją jakoś wykorzystać. Ciasto wyszło przepyszne!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki,
    5 łyzek cukru,
    cukier waniliowy,
    kost. margaryny,
    5 żółtek,
    4 łyżki śmietany 18%,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Ponadto:
    500 ml marmolady z jabłek,
    2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
    3/4 szkl. cukru,
    5 białek,
    2 budynie waniliowe.
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Ponakłuwać widelcem. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika.
  • 2. Marmoladę rozłożyć na cieście, oprószyć przyprawą. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowane budynie. Wyłożyć na marmoladę. Z reszty ciasta zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować