Jabłecznik z budyniową bezą

  • wyświetlono: 7177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mam sporo zapasów marmolady, więc musiałam ją jakoś wykorzystać. Ciasto wyszło przepyszne!

czekoladka

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki,
5 łyzek cukru,
cukier waniliowy,
kost. margaryny,
5 żółtek,
4 łyżki śmietany 18%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ponadto:
500 ml marmolady z jabłek,
2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
3/4 szkl. cukru,
5 białek,
2 budynie waniliowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z budyniową bezą

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Ponakłuwać widelcem. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika.
  • 2. Marmoladę rozłożyć na cieście, oprószyć przyprawą. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowane budynie. Wyłożyć na marmoladę. Z reszty ciasta zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłecznikkuchnia polskaz_jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik z bezą

Dodane przez: Konto nieaktywne

JABŁECZNIK Z BEZĄ

Ciasto według przepisu Pani Eli,...

 SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny...

kruche ciasto z jabłkami i bezą

Dodane przez: aniaaa152

Jabłecznik z bezą

Przepis wzięłam z pewnej książki...

Jabłecznik z bezą i migdałami

Dodane przez: KatarzynaJ

Jabłecznik z bezą i migdałami

Ciasto to idealny deser do kawy...

Jabłecznik z bezą

Dodane przez: olonka

Jabłecznik z bezą

Genialny i łatwy w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE