Jabłecznik z bezą

  • wyświetlono: 1073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, soczystych, lekko kwaśnych jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.

AnetaJ

Składniki

2,5 szkl mąki
25 dag cukru pudru
4 jajka
1 proszek do pieczenia
25 dag masła
Cukier waniliowy
Cynamon mielony
1 kg jabłek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z bezą

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 5 dag cukru pudru, 4 żółtka, margarynę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i odłożyć na 15 min. do zamrażalki.
  • 2. Obrać jabłka i pokroić na ósemki.
    Ubić pianę z 4 białek z dodatkiem reszty cukru pudru.
  • 3. Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część ciasta. Następnie ułożyć jabłka i obsypać je cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka utrzeć drugą część ciasta, a na nie wyłożyć ubite białka. Na wierzchu utrzeć ostatnie ciasto.

  • 4.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiowoceciasto z jabłkamiprosty przepisjabłecznik z beząbeza kruche ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową polewą

Dodane przez: mzka

Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową...

Ciekawe połączenie jabłek, kokosu...

jabłecznik z kisielem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z kisielem

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mysza75

Szarlotka z bezą

Szarlotka z beza króluje w moim...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

jabłecznik pod bezą

Dodane przez: majka190382

NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE- POD BEZĄ

Wszystko co może być w słodkościach...jabłka...